본문바로가기
Seoul, Korea

Seoul National University Hospital Daehan Center

Seoul, Korea

Seoul National University Hospital Daehan Center

Design
Introduction
The construction of Seoul National University Hospital Daehan Center is recently completed and is scheduled to open in March 2019 since the project was ordered as BTL business in 2009. There are few factors behind the project implementation, like a steady increase of visitors since the main building was opened in 1978, resulting about 280,000 outpatients visiting per year. It reached about 4.7 million visitors by 2017, when chronic space shortage problems have emerged. In order to solve this problem, it was necessary to construct an outpatient clinic by utilizing underground space in front of the main building. On the first floor, the core space that goes down to the underground space was planned in a minimum scale to enhance the openness of the ground and to prevent visibility of the important cultural property "Korean Medical Clinic". Restaurants, food court, bank, convenience store, beauty shop, medical device store and others are planned on B1 level. The space circulation was organically designed for medical staff and visitors to access easily from all the buildings in the medical complex. In addition, medical centers such as internal medicine, ophthalmology, otolaryngology, and dermatology were planned on B2~B3 levels, and parking lots were arranged on the B4~B6 floor levels to solve the problem with insufficient number of parking. In order to compensate for the disadvantage of underground space, a sunken was installed to allow natural light to allow natural light to flow. Especially, many foundations of the Korean Medical Clinic's annex building were found at the time of the investigation of the cultural properties of the site during the design process. As a result of consultation with the Ministry of Culture and Tourism, the foundation of Korean Medical Clinic West Ward 1 was restored on the ground level with a length of 15m and a height of 9m and the exhibition room was designed in the main hall of the Korean Medical Clinic for visitors. It is anticipated that the most advanced medical services and patient-oriented medical services will be provided in spacious and convenient environment as outpatient departments and convenience facilities have been greatly expanded.
Awards
Silver Prize, Korean Ecological Architecture and Environment Awards(2020)
Hashtag
  • #대학병원

Above keywords are based on user search information on our website